Pávi jsou od nepaměti chováni pro svoji nevšední krásu a půvab. Snad právě proto vyšel do popředí pro krásu a zapomíná se i na nezanedbatelný užitek a to v podobě jatečného využití na maso. Obzvláště mladých pávů je maso velmi jemné a vzpomeneme-li na královské hostiny, nejednou byla slavnostní tabule zdobena pečeným pávem potaženým zpět kůží i s ocasem. Ovšem na druhou stranu, nepříjemný křik pávů, který je poměrně daleko slyšet odradí leckterého nadšence pro chov mezi sousedními staveními. Proto se spíše chov hodí do zámeckých a zoologických zahrad, kde si zachová i nadále chov pro krásu bez užitku (výtěžného).
Přesto je však pávice dobrou matkou a pečlivě sedí na vejcích 28-30 dní. Odchov je do 6ti týdnů stáří velmi podobný odchovu krůt. Pávi jsou dospělí ve 3 letech a dožívají se 20 let i více. Poměr pohlaví v chovu 1:3-5ks, snáška je 6-10 vajec. Krmíme jako krůty nebo směsí. Páv se plně vybarví ve 4. roce, pávice o rok dříve.