Jsem chovatel papoušků i drobotiny a chovám taky užovky a sklípkany. Bydlím blízko Opavy a jezdím na burzu do Přerova (kdysi jsem jezdil do Hradiště). Chtěl bych poprosit pana Cerhu, jaký má názor na způsob prodeje “některých” kšeftmanů na burze. V prosinci byla v hale v Přerově teplota pár stupňů nad nulou a prodávali tam varany a jiná terarijní zvířata. Chtěl bych vědět, zda pár stupnů C nad 0 nějak neovlivní zdravotní stav zvířat a jak by se měl zachovat veterinární dozor, který je vždycky na burze. Želvičky byly ve vrstvách na sobě a bez vody.
Tuto otázku si klade mnoho chovatelů, moc bych Vás prosil o zveřejnění odpovědi v teraristické rubrice.
Moc Vám děkuji za odpověď. M. Daler
Vzhledem k tomu, že jsem se zmiňované burzy nezúčastnil, mohu odpovědět jen v obecné rovině. Samozřejmě, že teplota jen několik stupňů (předpokládám, že tím pisatel dotazu myslí do 10 či 15 °C) nad nulou je pro zvířata nebezpečná. Prudká změna teploty o takřka 20 stupňů může zapříčinit teplotní šok, který přivodí smrt už sám o sobě. Navíc je zde velké riziko nachlazení a s tím spojených dalších onemocnění, např. zápalu plic, aj. které se ovšem může projevit až po několika dnech a bohužel je pak většinou nereklamovatelné.
To že např. želvičky jsou nabízeny bez vody bych neviděl jako vážný problém, horší je někdy pohled na jedince namačkané v těch několika vrstvách.
Co se týká veterinárního dozoru, nejsem si jist, co tím má autor na mysli, respektive jak by se měla veterinární správa, případně ochrana přírody k této otázce postavit. Myslím si, že to je v podstatě velmi těžko řešitelný právní problém vztahu pořadatel - prodejce - živý tvor (pro někoho pouze zboží) - kupující.
V zásadě se dá říct, že je otázkou etiky každého chovatele, či prodejce, jestli a jak bude svá zvířata nabízet. Pokud tedy vidíte na burze ty malé bezmocné tvory v podmínkách, které jsou pro ně nevyhovující, sami si jistě uděláte obrázek o tom, jaký je jejich dosavadní majitel člověk a kolik té lidskosti v sobě má.