Stejně jako u člověka je zelenina a ovoce důležitou a nezbytnou součástí výživy, tak i ptáci v přírodě a zvláště v zajetí potřebují pro svůj zdárný růst rostlinnou potravu. Tato potrava urychluje jejich trávení, zrychluje krevní oběh a podporuje tvoření žaludečních šťáv.
Rostlinnou součást potravy ptáka chovaného v kleci nebo voliéře nelze tedy za žádných okolností pomíjet. Zelená potrava by naopak měla být trvalou složkou výživy ptáka. Ovoce je základem výživy většiny takzvaných měkkožravých ptáků a zároveň je doplňkovým krmivem pro většinu semenožravých druhů, které chováme ve svých voliérách a klecích.
Z bobulovin předkládáme našim chovancům rybíz černý i červený, jeřabiny, bezinky, maliny, ostružiny, jahody, borůvky, a to čerstvé i s lístky nebo sušené. A právě u posledních dvou, to je u jahod a borůvek, bych se chtěl trochu pozastavit. Jahodník obecný (Fragaria vesca L.) má nejvíce železa sodíku, draslíku, a dokonce i kyselinu chitinovou a vitamin C. Pomáhá při nemocech ledvin a žaludku, při revmatismu, chudokrevnosti, při dně a nemocech nervů. Jahodník se snadno suší. Můžeme jej předkládat čerstvý, ve vaječných míchanicích sušený.
V jahodách je asi 80 % vody, 10 % invertního cukru, 0,8 % cukru třtinového, 1 % kyseliny vinné, citronové a salicylové, 0,5 % látek dusíkatých a 1 % popeloviny.
A to hlavní: vitaminy A, A1 a C.
Jak je známo, borůvka (Vaccinium myrtillus L.) tvoří vysoké procento obsahu potravy skoro všeho lesního ptactva. Teprve však vědecké zjištění ukázalo její vysokou hodnotu výživnou a řadí ji tak na jedno z předních míst mezi lesními plodinami. V sušených borůvkách, sbíraných v srpnu, byl zjištěn tento obsah v procentech:
protein 9,7
tuky 7,2
buničina 12,8
uhličitany 67,4
různé minerály 2,9
vápník 0,35
fosfor 0,5
Toto složení ukazuje podstatnou výživnou hodnotu borůvky, zvláště vzhledem k proteinu (rozpuštěné bílkoviny), vápníku a fosforu. Mimo uvedené obsahuje popel z borůvky další složky, jako je potaš, soda, chlorid, síran, hořčík, železo, měď, mangan a jod v různém množství a ještě několik jiných substancí. Vcelku je její výživná a dietetická hodnota větší než u ostružiny, která obsahuje méně proteinu, tuku, vápníku a fosforu. Listí borůvky předčí z hlediska výživné hodnoty plody a je lesním ptactvem rovněž vyhledáváno. Sušené listí od května do září obsahuje toto složení (v procentech):
10 - 18,5 proteinu,
2,25 - 4 tuku,
10 - 17,5 buničiny,
62 - 64 uhličitanů,
3,5 - 6 minerálů,
1 - 1,75 vápníku,
asi 0,5 fosforu.
Tento obsah je značně vysoký, takže jak listí, tak plody tvoří hodnotný přídavek k potravě našich chovanců. Zelené lístky jsou velmi bohaté na všechny vitaminy, proto umělé doplňky nejsou zapotřebí, spotřebuje-li pták pravidelně určité množství borůvek a jejich lístků. Papouškům předkládám celé rostliny s lístky i plody. Ostatním ptákům lístky do vaječné míchanice a rovněž sušené a drcené plody i lístky.