Není náhodou čokoláda psům nebezpečná? Tato otázka mnohé rozesměje nebo snad každého napadne “zubní kaz”.
Přesto jsou známy případy uhynutí psů po pozření většího množství čokolády. Příčinou úhynu je totiž alkaloid theobromin, který ve velkém množství může způsobit nemalé zdravotní komplikace. Zejména u malých psů bez zásahu veterináře mohou končit dokonce smrtí. Každopádně více ohroženi jsou psi než-li jiní domácí mazlíčci, avšak to z toho důvodu, že psi čokoládu většinou přijímají bez nejmenších rozpaků.
Mnohem nebezpečnější je čokoláda hořká, která obsahuje 16 mg teobrominu na 1 g látky, mléčná pouze 1,5 mg/g. Smrtelná dávka teobrominu je 250 mg na 1 kg hmotnosti psa. Je však znám i případ, kdy uhynul pes již po požití dávky 114 mg (na 1 kg psa). Tedy konkrétní příklad: pro 5 kg vážícího psa je téměř smrtelná dávka 31 g hořké čokolády či 335 g čokolády mléčné.
Čokoláda však neobsahuje jen alkaloid theobromin, ale také kofein a metylxantiny. “Díky” metylxantinům, které prostupují placentou, mohou být postižená ještě nenarozená štěňata, bez rizika nejsou ani sající štěňata.
“Přiotrávení čokoládou” se projeví mezi šestou a dvanáctou hodinou po pozření a projevuje se neklidem, zvracením, průjmy. Následně může dojít ke třesům a křečím, koordinaci a kolísání tělesné teploty. Pes má stále žízeň. Při pozření velkého množství čokolády je nutné do čtyř hodin po pozření vyvolat zvracení. Pokud máte podezření, že váš pes snědl více čokolády “než je zdrávo” a zpozorujete-li první varující příznaky, neváhejte a vyhledejte veterináře. Nepodceňujte “kouzlo” čokolády, vždyť může být i “jedovatá”!