„Špalda“ je druh pšenice /Triticum spelta/. Špalda je jedním z nejstarších druhů obilovin. Údajně byla již před 8000 lety rozšířena v Evropě. Pěstovali ji Egypťané, Keltové a Germáni.
Špalda musela později udělat místo šlechtěné pšenici, protože ta poskytovala vysoké hospodářské výsledky. Dokonce ani při intenzivním hnojení se nepodařilo výnosy špaldy významně zvyšovat. Špalda vyžaduje vápennou půdu a roste i na chudých kamenitých plochách, na kterých již kulturní pšenice neroste. Dnes se špalda pěstuje v omezeném množství v Alsasku - Lotrinsku a ve Švýcarské Juře. Pokusy s pěstováním pšenice špaldy probíhají krátkou dobu také v Bavorském Lese.
Pro lidi je špalda zdrojem vitamínů a posiluje jejich nervovou soustavu. Tyto vitamíny mají také biokatalytické účinky, t.j. jsou nepostradatelné pro mnohotvárnou výměnu látkovou v organismu, např. pro tvorbu a rozklad glycidů /uhlovodanů, bílkovin, tuků atd. Dále působí na tvorbu krve a nervů, posiluje obranyschopnost organismu. Špalda také pozitivně působí na trávení, což má nesporný význam pro tělesnou a duševní pohodu.
A porovnejme si : ve šlechtěné pšenici, ale i v žitě jsou obsaženy důležité fermenty a vitamíny pouze v klíčku, zatímco ve špaldě jsou tyto důležité složky obsaženy v celých zrnech. Špalda je důležitým zdrojem bílkovin neboť obsahuje životně důležité esenciální aminokyseliny. Pravidelná konzumace špaldy zaručuje snadnější pokrytí denní potřeby aminokyselin.
Aminokyseliny | špalda mg/g | pšenice mg/g | |
cystin | 1,35 | 1,10 | |
leucin | 9,00 | 6,00 | |
isoleucin | 5,60 | 4,40 | |
metionin | 4,00 | 2,40 | |
fenylalanin | 7,00 | 5,00 | |
tryptofan | 1,60 | 1,20 | |
valin | 5,80 | 4,20 | |
lyzin | 2,75 | 2,90 |
Bylo by rozhodně zajímavé a cenné, kdyby se v odborném tisku objevily zprávy o vlivu špaldy na zdraví a aktivitu chovaných ptáků. Třeba se tato zrnina dostane někdy do našich obchodů a vy již budete vědět o co jde a co může znamenat pro naše chovy.