V loňském roce ve Fauně číslo 22 jsem psal o pěstování ústřic. Byl to článek víceméně vysvětlující význam plavajících umělohmotných sudů podél jižní...
V loňském roce ve Fauně číslo 22 jsem psal o pěstování ústřic. Byl to článek víceméně vysvětlující význam plavajících umělohmotných sudů podél jižního chorvatského a bosenského pobřeží. Ústřice si můžete koupit ve všech zemích, které mají moře a také v restauracích u nás. Kamarád Petr mě však upozornil na to, že jsem navnadil lidi na ústřice, ale nenapsal jsem, jak se ústřice konzumují. Je to pravda, sám jsem si zjišťoval, že to málo kdo ví.
Tak zde je návod. Když vám objednané ústřice číšník přinese, tak se nedívejte po spolustolujících, jestli se na vás dívají jak si dopřáváte, ale podívejte se, zda-li ústřice jsou zavřené. Když má některá ulitu pootevřenou, tak ji obsluze vraťte. Tato ústřice není čerstvá a číšník se ji snaží i tak prodat. Je to celkem pochopitelné, poznal středoevropana, pojídače vepřového a doufá, že o ústřicích toho moc nevíte. Všude na světě se snaží domorodci na cizincích nějak vydělávat, v některé zemi méně, v jiné více. Nemám jim to za zlé, jen se snažím, abych byl napálen co nejméně a ne moc často. Ústřice mají jednu ulitu větší a druhou menší, tu větší ulitu si vezmete do ruky a pomocí nožíku nebo speciálního otvíráku, který dostanete s ústřicemi, ústřici otevřete tak, že nožík nebo otvírák vsunete mezi ulity, zapáčíte a odklopíte menší ulitu směrem nahoru. Potom obsah pokapete citronem, opepříte, nožíkem oddělíte od ulity, promícháte a vše šikovně vylijete do úst. Jak vidět, nic na tom není. Chce to jen překonat neznalost a já věřím, že po přečtení tohoto návodu budete při konzumaci ústřic zcela přirození. Třeba vás někdo pozve na raut, kde se budou ústřice podávat a vy již nyní víte, jak na ně a půjdete ostatním příkladem. Možná by pro někoho bylo lepší svoji první ústřici spořádat někde o samotě, ne hned v restauraci. Přeji vám dobrou chuť.