Úvod Tentokrát jsem se rozhodl, že se nebudu ve svém příspěvku věnovat ptákům, ale rostlinám. Na toto téma mne přivedla návštěva u pana Drozdka v Českém Rudolci. Probírali jsme, jak kdo své měkkožravce krmí, a pan Drozdek se zmínil o jakési „černé jeřabině“, kterou jeho ptáci zbožňují.
S ostatními kolegy jsme se na sebe s nevědomým výrazem podívali – nikdo z nás onu plodinu neznal. Prozradil nám, že by se mělo jednat o jakousi áronii.
Po příjezdu domů jsem tedy okamžitě usedl k počítači a kýženou dřevinu našel. Dnes již u mne na zahradě roste několik kusů této rostliny, a především proto, že jsou jí připisovány téměř zázračné vlastnosti, jsem se rozhodl seznámit s ní i ostatní chovatele.
Samotný rod Aronia (česky temnoplodec) zahrnuje tři druhy, původem ze Severní Ameriky – Aronia melonocarpa (temnoplodec černý), Aronia prunifolia (temnoplodec třešňolistý) a Aronia arbutifolia (temnoplodec planikolistý), zde ve své domovině rostou převážně v mokrých lesích a mokřadech. Jedná se o opadavé listnaté dřeviny náležející do čeledi růžovitých rostlin (Rosaceae). Nejpříbuznější jsou Photíniím (Photinia), zřejmě také hrušním a „pravým“ jeřábům. V naší zemi se dají koupit všechny tři druhy, ale z hlediska kvality plodů je zřejmě nejlepší aronie černá, které se budu věnovat v tomto článku.
Aronie černá je malý opadavý keř, zřídka přesahující výšku dva metry. Ve vzácných případech dorůstá až do tří metrů. Snadno se rozrůstá kořenovými výhonky. Listy jsou malé, ne delší než 6 cm, na podzim krásně zbarvené, od žluté až po vínovou. Květy jsou bílé, 1,5 cm široké a na rostlinách se objevují v dubnu až květnu. Plody jsou černé bobule, široké 6 až 9 mm.
Áronie jsou v našich zahradách atraktivní okrasné rostliny. K tomuto účelu se nejlépe hodí jako „podrost“ k vysokým, vzrostlým stromům, kde působí přirozeně. V ČR je nejčastěji pěstován kultivar „Nero“. Áronie začíná plodit velice brzy a překvapivě hodně – poměr velikosti rostliny a hmotnosti vypěstovaných bobulí je skutečně zarážející. Je odolná proti suchu, hmyzu, nemocem a také znečištění ovzduší – zkrátka ideální dřevina pro městské zahrady. Navíc nemá opravdu prakticky „žádné“ nároky na pěstování, ošetřování a velice dobrých výnosů dosahuje i ve špatné půdě a v nepříznivých klimatických podmínkách. Nejlépe ji však vyhovuje slunné stanoviště, i když, jak je uvedeno výše, snáší i polostín. Důležité je také zbytečně ji nezastřihovat, protože nejvíce plodí na konci větví. Optimální velikost a tvar udržuje sama. Bylo také vypěstováno několik kultivarů, například „Briliant“(kultivar A.arbutifolia) s nádherným podzimním vybarvením listů, nebo „Viking“ a „Nero“, které mají větší plody, a také jsou schopny samooplození, takže nám stačí pěstovat pouze jednu rostlinu.
Plody aronie využívali jako potravinu již původní severoameričtí indiáni. V poslední době si získává stále větší oblibu jako bio potravina a své využití nachází ve farmakologii. Jaké jsou tedy vlastnosti těchto černých bobulí, které všichni vychvalují?
Pokud bychom se do nich zakousli, zřejmě by nám z počátku příliš nechutnaly – jsou velice trpké, až svíravé, což je způsobeno antokyany. Jak se můžeme dočíst v zahraniční literatuře, ptáci zřejmě pro tuto chuť nemají uzpůsobené buňky, a tak jsou na podzim tyto keře naprosto „obsypány“ opeřenci. Obsahem vitamínu C nepatří mezi nejbohatší plody – obsahuje přibližně 10 až 60 mg vitamínu C na 100 gramů bobulí. Mají však velmi vysoký obsah antioxidantů a dalších fyziologicky cenných látek. Obsahují bioflavonoidy, včetně vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karoteny, pektinové látky, rutin (dříve označovaný jako vitamín P), třísloviny. Najdeme v nich také 3,5 % sorbitu, který je používán jako náhražka cukru u lidí trpících cukrovkou. „Vysoký“ je také obsah železa, fosforu, vápníku, draslíku, horčíku a tzv. mikroelementů - bór, flór, mangan, měd, molybden, kobalt, a jiné. Velice významný je obsah jódu. V plodech je ho až 400 mikrogramů na 100 g. V humánní medicíně je jódu připisován především význam pro těhotné a kojící ženy a také děti. Dětem v růstu pomáhá s rozvojem mozku a inteligence, působí při prevenci zubního kazu (spolu s dalšími látkami obsaženými v áronii významně posiluje imunitní systém). Jód je také důležitý pro činnost štítné žlázy, rovnováhu hormonů a také pro ochranu před tzv. radioaktivním jódem. Vysokým obsahem jódu se pak áronie podobá kiwi. Bioflavonoidy (fenolické antioxidanty) pak podporují působení vitamínu C. Z těchto látek obsahují bobule áronií cyanidin–3–galactoside, epicatechin, kofeinovou kyselinu, quercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Plodům obsahujícím vyšší množství bioflavonoidů, je pak připisován významný vliv při „léčbě“ vysokého krevního tlaku, stresu, chronických bolestí, zánětů (včetně zápalů plic) a sklerózy. Antokyany (červená barviva patřící mezi flavonoidy), které způsobují trpkou chuť, mají velkou antioxidační schopnost.
Těmto látkám je připisován vliv při léčbě rakoviny tlustého střeva, kardiovaskulárních problémů, chronických zánětů, žaludečních poruch, zánětů očí a selhání jater. Při měření antioxidační síly, kapacity absorpce kyslíkových radikálů, vykazuje aronie jednou z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot! Rutin se pak běžně používá na výrobu léčiv.
Plody nebo šťáva z nich se také využívají na léčbu arterosklerózy, vysokého krevního tlaku a také anacidních gastritíd. Vědecky je potvrzeno, že plody (šťáva) snižují obsah cholesterolu v krvi, pomáhají zpevňovat kapilárie, vyrovnávají procesy vzruchů a útlumů v mozku a snižují emocionální nerovnováhu. Dle izraelských vědců pak mají plody jeřábů - jeřabiny, nejvyšší vliv na imunitní systém a stejný vliv je předpokládán i u plodů áronií. Můžeme snad očekávat, že stejně příznivý vliv bude aronie i na naše opeřené chovance.
Plody dozrávají v polovině léta až září. Poté je vhodné je posbírat, jelikož jsou brzy sežrány divoce žijícími opeřenci. Z jednoho keře můžeme ročně „vytěžit“ až 10 kg bobulí. Ty nám čerstvé, uskladněné na vhodném místě, vydrží až dva měsíce bez ztráty kvality díky tomu, že na rozdíl od jahod, jablek a jiných plodů nejsou příliš náchylné na plísně. Ideální pro potřeby chovatele je však plody zamrazit, jednak se po přemrznutí zmírní trpkost (pro ptáky by toto však mělo být bezvýznamné), a jednak se obsah cenných látek mrazem nijak nesníží. Snížení některých látek (např. vitamínu C) způsobuje pouze tepelná úprava, která by se nás však příliš týkat neměla.
Tabulka: obsah látek na 100 gramů bobulí | |||
Beta - Caroten | 1,67 mg | Vitamín B5 | 279 mcg |
Beta - Cryptoxanthin | 1,22 mg | Pektiny | 0,58 g |
Violaxanthin | 1,3 mg | Vitamín K | 24,2 mcg |
Vitamín E | 1,71 mg | Draslík | 218 mg |
Vitamín C | 13,7 mg | Proteiny | 0,7 g |
Vápník | 32,2 mg | Vit. B6 (pyridoxin) | 28 mcg |
Kyselina citrónová | 0,21 g | Vitamín B2 | 20 mcg |
Vláknina | 5,62 g | Sodík | 2,6 mg |
Vitamín B6 (folát) | 20 mcg | Cukry | 17,6 g |
Železo | 0,93 mg | Vitamín B1 | 18 mcg |
Kyselina jablečná | 1,31 g | Tuk | 0,14 g |
Hořčík | 16,2 mg | Zinek | 0,147 mg |
Vitamín B3 | 300 mcg | Amygdalin | 20,1 m |
Tuto bobulovinu mohu doporučit všem chovatelům, jejichž chovanci se bobulemi, alespoň částečně živí. Pokud už ne jako plodinu se „zázračnými schopnostmi“, tak alespoň pro zpestření stravy našich opeřenců. I když píši především pro chovatele měkkožravého ptactva, chtěl jsem tímto článkem aronii představit i chovatelům papoušků, bažantů, exotických holubů a evropské i exotické drobotiny, protože věřím, že také u nich by našla své uplatnění. U nás, chovatelů „měkkých ptáků“, je pak možnost jejího využití zcela jasná. Na pozoru by se měli mít pouze chovatelé vlastnící ptáky, kteří trpí hematochromatózou (turaka, tukani, zoborožci …). V literatuře se uvádí vysoký obsah železa – až 9,3 mg / 1000 g, což se dá přirovnat k malinám, ostružinám nebo červenému rybízu. Avšak i tyto druhy ovoce se občas na krmení těchto ptáků používají, a tak si myslím, že pro své vyjímečné vlastnosti se alespoň jako doplněk stravy může objevit v krmných dávkách těchto druhů.